De Zondagsrust

Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven? Heeft Nietzsche daarover gepubliceerd, of Schopenhauer? Als ik een voltooid leven zou hebben, zou ik mezelf niet van kant maken maar juist een feestje geven. Het is me nogal een prestatie, een heel leven voltooien. Maar ja, ik heb dus geen idee hoe dat moet want er bestaat geen wetenschappelijke definitie van voltooid leven.

‘Boven aan het lijstje met moeilijke onderwerpen: stervensbegeleiding bij voltooid leven’, meldt de Volkskrant op 29 juni 2017, ruim honderd dagen na de verkiezingen, over de kabinetsformatie. ‘Pechtold wil nog steeds dat het een vrije kwestie wordt zodat hij buiten de coalitie om naar een meerderheid op zoek kan’, schrijft de krant verder. Ah, voltooid leven is niks wetenschappelijks maar gewoon het nieuwe D66-kroonjuweel, zoals dat vroeger het referendum en de gekozen burgemeester waren. Doet u mij uit het D66-assortiment: een voltooid leven.

Maar serieus, moet minister-president Rutte nu aan de andere regeringsleiders in Brussel gaan uitleggen dat de kabinetsformatie hier na honderd dagen hangt -sorry voor het woord- op voltooid leven? En zou de Griekse premier Tsipras dan stiekem hopen dat die gekke Hollanders collectief euthanasie plegen en hun zuurverdiende centen aan zijn straatarme land nalaten? D66 is toch zo’n ultra-eurogezinde partij die altijd graag een goede beurt wil maken in Brussel? Waarom laten ze de op hol geslagen voormalige journaalmevrouw Pia Dijkstra dan de boel versjteren met haar voltooide leven?

Maar alle gekheid op een stokje: ik ben eigenlijk doodsbang dat ik me in 2038 bij dokter Pechtold in een kil en onpersoonlijk ziekenhuiskamertje moet melden. Waar dokter Pechtold constateert dat ik sociaal geïsoleerd ben geraakt omdat ik de snelle D66-prestatiemaatschappij niet kon bijhouden. Om vervolgens gretig een papiertje uit de zakken van zijn witte doktersjas op te diepen. Een verwijzing naar zuster Dijkstra, die wel raad weet met gevallen zoals ik.

Je zou er bijna ChristenUnie van gaan stemmen. Nu heb ik dat sowieso al eens overwogen vanwege de Zondagsrust. Als we de Zondagsrust in ere herstellen en een dag per week even helemaal tot onszelf kunnen komen, krijgen we misschien wel minder behoefte aan al die euthanasie.

verschenen op Joop.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s