En Frits zag dat het goed was

Ons Utrecht, april 2012

NIEUWEGEIN – Fietsenwinkel Happy Bike in Nieuwegein presenteerde vorige week de Barbara Barend fiets. De presentatrice en haar één jaar oude zoontje waren hoogstpersoonlijk aanwezig. Samen maakten ze een officiële eerste rit. Opa Frits Barend zag dat het goed was.

In de fietsenzaak staan rijen met tientallen fietsen opgesteld. Barbara Barend sprint daar tussendoor. Ze zoekt haar zoontje Seb, die op ontdekkingstocht is gegaan. “Willen jullie even op hem letten jongens?”, roept ze naar de omstanders. De fietsenzaak is gevuld met feestvierders. Er gaan dienbladen rond met champagne en bier. Ook zijn er slagroomsoesjes en loempia’s. De opa van Seb, presentator en journalist Frits Barend, staat druk te praten met een andere journalist. Daar moet hij snel mee stoppen. “Ik heb Barbara beloofd om even op die kleine te letten”, verontschuldigt hij zich tegenover de collega. Seb heeft knalrood haar, net als zijn moeder en zijn opa vroeger. Deze laatste is nu wat grijzer.

Eigenaar Theo Groothedde van Happy Bike gaat op de houten trap in de winkel staan. “Welkom allemaal, daar staan we dan, in de blije fiets, de Happy Bike”, zegt hij trots. “Vandaag presenteren we de speciale Barbara Barend Mammie Fiets. Barbara is ambassadrice van het MKI, het Medical Knowledge Institute. Voor elke verkochte fiets maken we 20 euro over aan het MKI. De fiets is te herkennen aan het stijlvolle plaatje met de naam Barbara Barend. Wie een Barbara Barend Mammie Fiets koopt, draagt niet alleen via MKI bij aan gezondheidseducatie in zuidelijk Afrika, maar krijgt ook een gebaar uit Afrika terug. Elke nieuwe eigenaresse wordt getrakteerd op een YOELL-armband, met zorg vervaardigd door met HIV besmette moeders in de townships.”

Na zijn toespraak dirigeert Theo de aanwezigen naar buiten. Barbara Barend zal op een Barbara Barend fiets de winkel uitrijden, met Seb in het kinderzitje voorop. Het is de hele middag al slecht weer, met grijze luchten en stortbuien. Op het industrieterrein waar Happy Bike is gevestigd waait een gure wind. Maar de weergoden zijn de familie Barend goed gezind. Het is even droog. Twee meisjes spannen een lint van papieren slingers. “Jullie moeten het lint alvast laten vallen voor ze aan komen rijden”, worden de meisjes op het laatste moment geïnstrueerd. En dan is het zover. Seb en Barbara gaan door het lint voor de flitsende camera’s. De bekende roddelfotograaf Edwin Smulders staat vooraan. Hij en zijn collega’s mogen vandaag voor de allereerste keer een foto maken van Barbara met kind.

Opa Frits wandelt na de presentatie rustig weer naar binnen. Denkt hij stiekem ook aan het ontwerpen van een eigen fiets? “Nee hoor, dat zit voorlopig niet in de planning”, lacht de voormalige helft van het tv-duo Barend & Van Dorp. “Hoewel, ik hou enorm van fietsen, doe graag aan wielrennen. Dus echt hardrijden. Vind je trouwens ook niet dat alle kinderen onder de zestien een fietshelm zouden moeten dragen? Ik zag Seb net voorop de fiets bij Barbara, en dan ben je toch bang dat ‘ie valt.”

Het MKI, dat is een organisatie waar niet veel mensen van gehoord zullen hebben. Barbara weet wel hoe dat komt. “Ze zijn daar niet constant bezig met in de publiciteit komen. Het is een relatief kleine club die alleen met vrijwilligers werkt. Hun missie is voorlichting geven over hygiëne en gezondheid in ontwikkelingslanden.” Ondertussen vraagt Seb weer de aandacht. “Oh lieverd, kom, we gaan jou eens snel verschonen”, zegt z’n moeder terwijl ze hem optilt.

Theo Groothedde van Happy Bike staat tevreden aan een tafeltje bij de uitgang. Hij heeft net een bekende kunstenares uitgezwaaid die bij de presentatie was. Er worden regelmatig beroemde gasten verwelkomd in de Happy Bike. Theo: “Nicolette van Dam zou hier eerst ook zijn vandaag. En Gianni Romme, de schaatser, is hier ook weleens geweest. Het zijn goede klanten, die bekende Nederlanders, want ze vertellen elkaar dat ze hier goede service krijgen.” Het gesprek met de fietsenhandelaar wordt ruw onderbroken. “Theo, kan ik even een slot van je kopen?”, komt Barbara tussenbeide.

Meer informatie over de Barbara Barend fiets is te vinden op http://www.fietskopen.eu. De fiets is er in verschillende kleuren en is te bezichtigen in de showroom van Happy Bike aan de Nijverheidsweg in Nieuwegein.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s