Een etmaal

2016 was voor Bart een lang jaar, tot 14 september, afgelopen woensdag dus. Nu moet u weten: Bart kan pas genieten van zijn herinneringen als hij ook weer wat perspectief heeft. Ja, Bart kan rustig zeggen dat toekomstperspectief de zuurstof is die het vuurtje van zijn herinneringen weer laat branden. Als Bart de godganse tijd zijn hersens loopt te pijnigen over de vraag wat hij nu eigenlijk wil, krijgen die hersens geen moment rust om als een tevreden koe in een zonnig weiland Bart zijn herinneringen te herkauwen.

Want dat vindt Bart toch wel het lekkerste dat er is, het herkauwen van herinneringen. In het moment zelf denkt hij toch te vaak aan al het ellendige wat hem kan overkomen. Met zo’n vrolijke vakantie-Boeing van Tui of Corendon kan Bart zomaar neerstorten. Pas als Bart na de vliegreis veilig in zijn bedje ligt denkt hij: ‘Zo zo, ik zat toch maar mooi op tien kilometer hoogte in zo’n vliegtuig’. En de volgende ochtend als hij  wakker wordt denkt hij bij zijn eerste kopje koffie: ‘Wow, ik zat gisteren in een vliegtuig, ik voel me nu echt even onderdeel van de luchtvaartgeschiedenis’.

En precies dat gevoel heeft Bart nu hervonden, nee, niet per se dat van die luchtvaartgeschiedenis, de laatste keer dat hij vloog was met een helikopter en ook nog eens anderhalf jaar geleden, maar Bart heeft weer een doel in zijn leven. Nu wilt u natuurlijk dolgraag weten wat dat doel van Bart precies is. Maar ik moet u teleurstellen, Bart is een beetje een binnenvetter. Hij is het liefst alleen met zijn herinneringen en zijn dromen.

En ik moet u nog meer teleurstellen, hoewel, als u op basis van de informatie die ik u net heb gegeven over Bart zijn karakter van mening bent dat die Bart toch wel een ongelooflijk laffe lul is, een nare calculerende burger waar we er toch al veel te veel van hebben, vindt u het misschien goed nieuws. Bart is eergisteren, op 15 september, dus precies de dag nadat hij weer wist wat hij wilde, om het leven gekomen. Hoe precies, dat kan ik u niet zeggen, dat wil Bart niet. Hij blijft een voorzichtig mens, zelfs na zijn dood. Een calculerende dode, ja, zo kunnen we Bart wel noemen. 2016 was een moeilijk jaar voor Bart, maar zijn laatste etmaal is hij zeker niet ongelukkig geweest.

voorgelezen op De Vorlesebühne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s