Job Cohen op de bank bij Frank

De Nieuwe Utrechter, februari 2011

City Campus Max-bewoner Frank Maas kreeg zaterdagmiddag Job Cohen op de koffie. De buren, de cake en de spritsen maakten de gezelligheid compleet.

Een bekende PvdA-politicus komt uiteraard niet zomaar bij je langs. Frank Maas: “Sinds anderhalf jaar woon ik hier in City Campus Max aan de Europalaan in Utrecht. Het complex is speciaal gebouwd voor studenten en starters. Job Cohen wil daar wat meer over weten. Allemaal in het kader van de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. Zelf ben ik PvdA-lid en zo kwamen ze bij mij uit.”

Volgens Frank was het bezoekje snel geregeld. “De Utrechtse afdeling van de PvdA organiseert wat activiteiten om campagne te voeren. Er is vanmiddag een bijeenkomst in het Geldmuseum, dus Job Cohen moet hierna meteen weer door.”

Even na drie uur schuifelen de eerste buren binnen. In Franks piepkleine oventje staat een cake te bakken. De geur vult het knusse tweekamerappartement. Frank: “Als je je huis gaat verkopen moet je altijd een cake in de oven hebben staan. Kopers worden blij van die geur.” Eenmaal uit de oven wordt de cake in dikke plakken gesneden. Jongens in rode PvdA-jassen komen binnen. Een laatste dweil gaat over het salontafeltje en de bank wordt verplaatst. “We moeten wel met z’n allen in een kring kunnen zitten jongens”, roept één van de PvdA-ers.

Een lange magere buurjongen wiebelt wat onwennig heen en weer op de bank als Job Cohen naast hem neerploft. Je zit ook niet iedere dag naast een man die je normaal gesproken op het Journaal ziet. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid neemt een lekkere plak cake. Ontspannen praat hij met de jongeren. Hoe leven ze hier? “Ik heb veel contact met de andere mensen op mijn verdieping”, vertelt een studente die bijna klaar is met haar scriptie. “We eten regelmatig bij elkaar.” Een mannelijke student woont op een minder sociale verdieping. “Met elkaar eten, dat doen wij juist nooit.”

De zakelijke details wil Cohen ook weten. De Utrechtse wethouder Harrie Bosch geeft een klein college in Franks woonkamer. Over de bouw van Max en wie het allemaal betaald hebben. Cohen vertelt op zijn beurt over maatregelen die hij wil nemen om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Daar zal straks verder over gesproken worden tijdens de bijeenkomst van de PvdA in het Geldmuseum.

Tijdens het bezoek zitten en staan er ongeveer vijfentwintig mensen in de woonkamer. De slaapkamerdeur is dicht. “Daar is het niet zo opgeruimd als hier”, vertelt Frank Maas. Cohen: “Dat is het mooie van dit appartement. Dat je ons kunt ontvangen terwijl het hiernaast een rotzooi is.” Er wordt gelachen. Even later toont ook Marleen Barth haar gevoel voor humor. Barth is PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen en vergezelt Cohen daarom vandaag. Als de mogelijkheid van horecazaken onder Max wordt besproken zegt ze: “Broodje Döner met veel vet en weinig vitaminen. Dat zou aanslaan hier.”

Na ongeveer een half uur vertrekt de delegatie. “We moeten de straat op jongens.” Rode ballonnen en rode rozen gaan mee naar buiten. Er liggen alleen nog wat kruimels op het cakeschaaltje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s