Bruisende HKU-expo in Radboudtoren

De afstudeerexpositie WE ARE van de studenten van HKU Design werd woensdagmiddag geopend. Twee leegstaande verdiepingen van de Radboudtoren op Hoog Catharijne fungeren als tijdelijk tentoonstellingsruimte. Op de expositie is afstudeerwerk te zien van studenten uit verschillende studierichtingen. Maar een ding hebben de ontwerpen gemeen: ze zijn bedoeld om onze dagelijkse leefomgeving mooier en prettiger te maken.

Studentes van de kunstacademie, in strakke zwarte shirtjes en met roodgestifte lippen, die de bezoeker welkom heten en wegwijs maken door het reusachtige gestripte kantoorpand. Kon het leven maar elke dag zo zijn. Op de derde en vierde verdieping van de Radboudtoren wemelt het verder van afstudeerders, ouders en docenten. En van nieuwbakken ontwerpen uiteraard. Zoals bijvoorbeeld een stoel gemaakt van oude legerkleding en voorwerpen uit de kerk die op een eigentijdse manier zijn vormgegeven. ‘Voor wie steekt u een kaars op?’, staat er op het kaartje bij een kaars die in een creatief gezaagd, maar verder onafgewerkt blokje hout is gestoken. Katholieke kerk meets IKEA, dat gevoel geeft het.

Verder is alles volstrekt zoals je verwacht bij een afstudeergebeuren. Er zijn toespraken, hapjes, drankjes, belangrijke mensen uit het vak, maar ook familieleden van twee turven hoog die pas over enkele decennia een eventueel afstuderen zullen vieren. Deze kinderen vermaken zich overigens prima op de tentoonstelling; nieuwsgierig banjeren ze tussen de installaties door terwijl hun geslaagde neefjes en nichtjes druk aan het netwerken zijn. Een bekende kunstenares moedigde ze daartoe aan in haar speech: ‘het is in deze tijd heel belangrijk dat je jezelf kunt verkopen’.

Een van de installaties gaat over het vinden van stilte in de drukte van de stad. De kunstenares heeft een ruimte ontworpen die de spanningsboog van een film volgt. Eerst de ‘proloog’, dan een ‘crisis’, vervolgens een ‘climax’ en tenslotte de ‘afwikkeling’. Het opmerkelijke is dat de expositie als geheel ongeveer dezelfde uitwerking op de bezoeker heeft. Je stapt in de lift op het alledaags aandoende Hoog Catharijne en opeens sta je in een enorme, nogal hol klinkende betonnen ruimte. Om je heen ontwaar je een duizelingwekkend aantal ontwerpen, je hebt eerst geen idee waar je moet beginnen en raakt gedesorienteerd. Dat elke deur die dichtvalt keihard weerkaatst in de kale hal geeft een onrustig gevoel. Maar dan lukt het je toch om te focussen op een ontwerp en word je langzaam maar zeker meegezogen in de belevingswereld van de studenten.

Die belevingswereld is een kolkende maalstroom van begrippen als ‘digitalisering’, ‘individualisme’, ‘prestatiemaatschappij’, ‘moeite om rust te vinden’, ‘de druk van perfectionisme’ en meer eenentwintigste-eeuwse ongemakken. De ontwerpen, uiteenlopend van een ruimte waarin scholieren zich meer op hun gemak kunnen voelen tot alternatieve wandelroutes voor doorgewinterde Utrechters die denken dat ze elk plekje in hun stad nu wel kennen, zijn vaak ontstaan uit persoonlijke fascinaties van de HKU-ers. Als bezoeker krijg veel indrukken en ideeën te verwerken, maar als je je persoonlijke climax qua nieuwe informatie opnemen hebt bereikt, ga je bij wijze van afwikkeling gewoon rustig nog een stukje door Hoog Catharijne of de binnenstad wandelen. Even alles laten bezinken.

verschenen op Nieuws030

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s