Jenevercrisis Willem van Hoornhof

Onze Vechtstreek, april 2012

Veel crisisnieuws afgelopen dinsdag in de uitzending van het tv-programma Vandaag de Dag op Nederland 1. Naast de politieke chaos in Den Haag en de neergang van de economie was er aandacht voor de explosieve stijging van de jeneverprijzen in de Maarssense Willem van Hoornhof. Televisiereporter Laura Hogendoorn interviewde enkele bewoners over dit onderwerp tijdens het wekelijkse potje biljarten.

Jan Leibbrand (83) is bewoner van de Willem van Hoornhof. Hij heeft vandaag een keurige donkerrode colbert aangetrokken voordat hij naar de recreatiezaal gaat. Jan vertelt: “Het is weer eens wat anders. We biljarten hier elke vrijdagmiddag en vandaag komen we ook nog op de televisie.” Het wordt volgens hem nog geen gemakkelijke klus om de tv-opnamen te maken. “Vandaag is het vier-ballentoernooi en dat is een belangrijke wedstrijd. Absolute stilte is vereist om de biljarters niet uit hun concentratie te halen. Ik denk dat we het beste even aan de bar kunnen plaatsnemen voor de interviews.”Tien minuten later arriveert de verslaggeefster met haar cameraman. Het toernooi is inmiddels in volle gang. Met ernstige blikken staren de heren naar het groene biljartlaken. Toch zijn ze allemaal makkelijk te porren voor een interview. En echt niet alleen uit ijdelheid. Het gaat vanmiddag om een belangrijk onderwerp: de jeneverprijzen aan de bar van de Willem van Hoornhof.

Want die zijn behoorlijk gestegen met ingang van 1 maart. Biljarter Tom Clinck (55) laat de verslaggeefster een e-mail lezen die hij heeft uitgeprint. Het is een schriftelijke klacht die hij naar de SWMD heeft gestuurd. Dat is de stichting die de recreatieruimte beheert. Het antwoord dat Tom van de directie kreeg, vindt hij weinig bevredigend. “Een typisch softe sector antwoord. Maar goed, ik kom zelf uit de harde sector.”

De nieuwe prijzen zijn te lezen op een klein zwart bordje met witte letters aan de muur naast de bar. Op het eerste gezicht valt het allemaal mee. Koffie en thee 60 cent en limonade 1,20 euro. Bier en wijn zijn met 1 euro 80 al wat duurder. Voor de biljarters zit de pijn vooral in de categorie ‘overig’. Daar valt de jenever namelijk onder en de heren drinken graag een borrel na afloop. “2,20 betalen we nu per glaasje jenever, daar heb je haast een borrel voor in het Hilton”, weet Jan. De 92-jarige Willem Klaassen heeft plaatsgenomen op een kruk aan de bar. Voor de camera verklaart hij slechts één borrel per dag te drinken. Vrijwilligster Tosca hoort het hoofdschuddend aan terwijl ze koffie schenkt. “Eentje per dag ja. En ’s avonds neemt hij er nog drie.”

Na ongeveer vijf interviews denkt Laura dat ze wel genoeg materiaal heeft. Of nou ja, misschien dat de uitbundige heer met het wijd openstaande zwarte overhemd nog iets wil zeggen. “Nee meisje, ik heb geen hoofd voor de tv”, lacht hij in het voorbijgaan. “Dat is een smoes”, zegt één van zijn collega-spelers op gedempte toon. “Hij heeft een duister verleden en wil niet herkend worden op de televisie.” De jonge verslaggeefster valt overigens in de smaak bij de heren. Van de voorgenomen stilte tijdens het vier-ballentoernooi is na een uurtje filmen dan ook niks meer over. “Als je vriendje je zat is, dan kom je maar bij mij”, wordt er geroepen nadat ze haar laatste presentatie voor de camera heeft opgenomen.

Dinsdagmorgen was de reportage op televisie. Te zien was onder andere hoe Jan het probleem voor zichzelf heeft opgelost. Voor de draaiende camera haalt hij een flacon uit de binnenzak van zijn donkerrode colbert. “Dit kruikje heeft me drie euro gekost, maar ik heb er enorm veel plezier van. Er kunnen precies vijf borrels in.” Hij schenkt zichzelf nog maar eens in, onder luid protest van bardame Tosca. “Je krijgt er echt geen problemen mee schat, het is mijn eigen verantwoordelijkheid”, stelt Jan haar gerust. “Daar gaat het me niet om Jan, ik ben hier vrijwilligster en als iedereen z’n eigen consumpties meeneemt, heb ik straks niks meer te doen.”

Directeur Fien Miltenburg van de Stichting Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening (SWMD) zegt over de recente prijsverhoging: “Wij zijn een welzijnsorganisatie en willen de prijzen voor dranken als koffie en thee daarom laag houden. Mensen moeten voor weinig geld wat kunnen drinken als ze deelnemen aan een sociale activiteit. Jenever zien wij als een luxe genotsmiddel en daar gelden hogere prijzen voor. Onze begroting moeten we bovendien gewoon rond krijgen, en de prijzen waren al heel lang niet gestegen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s