Michel Houellebecq in Utrecht

De Franse auteur Michel Houellebecq was zaterdagavond de meest in het oog springende gast op literatuurfestival City2Cities. Het evenement vond plaats op een prachtige locatie: het voormalige postkantoor aan de Neude.

Aan de overkant van de straat, voor het pand van advocaat  Moszkowicz, staat een politieagent wijdbeens met zijn armen over elkaar. Voor het oude postkantoor is een robuuste politiewagen geparkeerd. Maar bij de trappen naar de ingang heten vriendelijke meisjes, gehuld in T-shirts van de organisatie, de bezoeker welkom. Verder is er geen zichtbare beveiliging rondom de komst van Michel Houellebecq.
De Franse schrijver wordt met de dood bedreigd sinds hij zich kritisch heeft uitgelaten over de islam. Ook in zijn nieuwste boek, ‘Onderworpen’, is deze religie een belangrijk thema. Het verhaal speelt zich af rondom de Franse presidentsverkiezingen van 2022. Er wordt een moslimpresident gekozen, waarop de hoofdpersoon, een eenzame en gefrustreerde man van een jaar of zestig, zich besluit te bekeren tot de islam.
Houellebecq wordt in de grote hal van het postkantoor geïnterviewd door Martin de Haan. De Haan is al zo’n vijftien jaar zijn vaste Nederlandse vertaler. Om veiligheidsredenen zal het optreden slechts een uur duren. De zaal zit helemaal vol en de akoestiek is niet heel goed. Maar het helpt ook niet mee dat Houellebecq nogal binnensmonds, bijna mompelend, praat. Gelukkig doet Martin de Haan erg zijn best om na elk antwoord van de schrijver, die alleen Frans spreekt, een korte vertaling te maken voor de toehoorders.
Tijdens het interview steekt Houellebecq twee keer de brand in een sigaret. Het geluid dat z’n aansteker daarbij maakt, is door de zaalversterking goed te horen. Ook staat er een flinke bel whisky op een klein tafeltje tussen hem en de interviewer. Telkens wanneer De Haan aan een vertaling begint, neemt Houellebecq een slokje. De rook- en drankvrije werkplek is duidelijk niet aan het literaire enfant terrible uit Frankrijk besteed. Zijn imago van provocateur doet hij eer aan als een vrouw uit het publiek vraagt of zijn nieuwe boek ‘een aanval is op de Westerse vrouw’. “Maar natuurlijk”, bromt de schrijver.
Ondanks dat niet al te vriendelijke antwoord verdringen zich na afloop vooral vrouwen rond Houellebecq. Ze willen met hem op de foto of hun exemplaar van zijn nieuwste roman laten signeren. Als de fotograaf van Utrechts Nieuws dichterbij komt om dit tafereel vast te leggen, sprint Houellebecq weg. ‘Pardon’, duwt een medewerker de fotograaf opzij, om daarna achter de schrijver aan te rennen. Die bevindt zich inmiddels ergens in het gangenstelsel achter de hal en keert niet meer terug.
“Onze excuses”, zegt de presentator tegen de omstanders en de zaal. “Voor de veiligheid duurde het interview maar een uur en kan Michel Houellebecq vanavond niet signeren.”
verschenen op Utrechts Nieuws 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s