De Theorie

Theorieën. Je hebt er altijd wel een paar in je hoofd rondspoken. Complottheorieën over Obama als geheime agent van Rusland. Gedachten over waarom jij geen promotie krijgt en je minst favoriete collega wel. Hersenspinsels over Hoe Het Leven Nou Echt In Elkaar Zit. En vast nog wel een paar.

Sinds een jaar of vier heb ik een theorie over lef. Of over angst, om het negatief te formuleren. Of ‘een theorie over risico nemen’, om een soort wetenschappelijke afstand te creëren. Mijn theorie heb ik te danken aan de politicus met het blonde haar. God, ja, daar is hij weer.

Met de Blonde Verlosser, zoals hij op de nogal rechtse redactie van de krant waar ik toen werkte werd genoemd, liep ik een rondje over de Oudegracht in Utrecht. Geert was namelijk op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen 2011. Er stopten drie geblindeerde auto’s waar kleerkasten van beveiligers en politieagenten druk omheen beenden. Uit al dat gekrioel kwam Wilders opeens tevoorschijn. Het leek wel een opkomst van Michael Jackson, zo freaky was het.

Omringd door kleerkasten die schouder aan schouder een soort ring om hem heen vormden, begon Wilders aan zijn rondje door de Domstad. Politiemannen, die op mountainbikes rondjes cirkelden rondom de politicus en zijn bewakers, completeerden het beveiligingsspektakel. Maar wat me het meest opviel, was hoe relaxed Wilders onder alles bleef.

Geert zag er gezond en zongebruind uit. Alsof hij net terug was van vakantie. Op zijn gezicht stond een brede glimlach gebeiteld en hij maakte met iedereen grapjes. Toch wel opmerkelijk voor iemand die toen ook al zeer hoog op de hitlist van internationale jihadisten stond. En toen ontstond dus mijn theorie over lef, angst en risico nemen.

De Theorie luidt als volgt: ‘Als een mens zoveel risico neemt dat hij in de verste verte de gevolgen niet kan overzien, is hij volledig vrij’. Als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, dan neem je een risico. Maar dat risico is te overzien want je hebt een baan. Daarom sta je elke morgen om zeven uur naast je bed om geld te gaan verdienen. Vrij ben je in dat geval alleen op zondag.

Als je daarentegen uit allerlei hoeken zo hevig bedreigd wordt, kun je zelf helemaal niets meer doen om het risico te beperken. Je kunt alleen maar vertrouwen op je beveiligers en intens genieten van alle seconden die je nog gegeven zijn. Is dat vrijheid, of is dat geen vrijheid?

verschenen op metronieuws.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s