Column 240715: Versimpeling

‘Je studeert op HBO- of WO-niveau, dat is een harde eis’, staat er met witte letters te lezen op een zakelijk blauwe poster op een winkelruit. ‘Hier opent binnenkort de Belsimpel’, kondigt een ander affiche op het raam aan. ‘Je bent minimaal 16 uur per week beschikbaar, waaronder koopavonden, zaterdagen en zondagen’, gaat de blauwe poster onverstoorbaar verder.

Even is het chaos in mijn hoofd. Ik word heen en weer geslingerd tussen de vriendelijke mededeling van de opening en de harde eisen in de advertentie. Waarom word ik overvallen door zo’n naargeestig gevoel, hier ’s avonds laat voor een nog ongeopende Belsimpel tegenover Hoog Catharijne?

Als ik het helder verlichte winkelcentrum binnenloop weet ik het opeens: je gunt intelligente jonge mensen dat ze wat meer kunnen aanklooien. Stel je nou voor dat je veertig uur per week aan je studie moet besteden, en daarnaast een parttime baan hebt bij zo’n fantasieloze Belsimpel. Als je geluk hebt krijg je een tientje per uur voor het helpen van simpele zielen die hun abonnement niet via internet kunnen regelen.

De zeshonderd euro die je per maand verdient gaat bijna helemaal op aan je kamer en je collegegeld. De enige manier waarop je dan nog een beetje kunt voelen dat je leeft, is door met zoveel mogelijk medestudenten onbeschermde seks te hebben. Ach, voor voorbehoedsmiddelen heb je toch geen geld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s